keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Kirje vuodelta 1918 Tampereen taisteluista



Syyskuussa tehty äidinkielen ja kirjallisuuden ja historian yhteisprojekti liittyi Suomen sisällissodan tapahtumiin Tampereella, jonne Ylöjärven Vuorentaustasta oli muuttanut työn perässä Tampereen Tammelaan 17-vuotias Tilda (tai vaihtoehtoisesti kaksosveljensä Martti). Hänen äitinsä lähetti tyttärelleen (tai pojalleen) kirjeen helmikuussa 1918 ennen Tampereen taistelujen alkamista. Sisällissodan vuoksi Tilda (tai Martti) sai vastauskirjeensä lähtemään vasta pääsiäisen jälkeen.

Martta-äidin kirje Tildalle.



Kahdeksasluokkalaisten tehtävänä oli kuvitella itsensä Tildan tai Martin asemaan ja laatia tuo vastauskirje Martta-äidilleen. Kirjeen laatimisen apuna tuli käyttää historiantunneilla opittuja tietojaan sekä tietysti mielikuvitustaan. Edellistä kuvaa näpäyttämällä saat tuon Martta-äidin kirjeen suuremmaksi, samoin kuin myös 8. A -luokan Suvi Niemen laatiman Tildan vastauskirjeen.


Tildan kirje äidilleen.


Oppilaiden vastauskirjeistä antoivat omat arvionsa sekä äidinkielen että historian opettajat kuin myös oppilaat itsekin. Tässä vielä oppilaiden palautteita yhteisprojektista: ”Tämä oli ihan kiva uusi tapa oppia. Loppujen lopuksi äidin kirjeeseen oli ensin vähän vaikeahko vastata.” ”Asiaa oli ihan kiva miettiä Martin asemasta!” ”Tämä oli ihan kivaa ja hyvää vaihtelua. Oli aluksi vaikea olla joku muu henkilö.” ”Todella hyvä idea, tämä oli mielenkiintoista, helppoa ja kivaa! :)” ”Ihan mukavaa! Oli kiva eläytyä Tildan asemaan, ja näin oppii ihan hyvin asiat. :)” ”Lisää tällaista!”

(SH, KH, RJ, MK, AK)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti