perjantai 7. lokakuuta 2016

Kasien elokuvaviikko!

 
 
 
Komisario Palmun erehdys 
 
Kasit ovat tänä syksynä harjoitelleet arvostelua tekstilajina, ja opittuja taitoja oli elokuvakasvatuksen teemaviikolla hyvä syventää keskustelun keinoin. Seuraavassa 8.-luokkalaisten keskusteluissa esiin tulleita mielipiteitä Komisario Palmun erehdys -elokuvasta: 
 
-Odotin elokuvaa mielenkiinnolla, koska se oli valittu aiemmin Suomen parhaaksi elokuvaksi. 
-Elokuvan alun perusteella jäin odottamaan vauhdikasta elokuvaa, mutta toisaalta mietin, voiko elokuva olla enää kiinnostava, kun huippukohta eli murha oli jo tapahtunut. 
-Musiikista tuli jännittävämpää ja kamera liikkui nopeammin jännittävissä tai vaaratilanteissa. 
-Elokuvassa oli käytetty mm. eri kuvakulmia ja zoomausta sekä vaihtelevaa musiikkia. 
-Elokuvan taustalla kuuluva musiikki vaihteli huolettomasta painostavampaan ja pahaenteiseen. Elokuvassa käytettiin erilaisia kuvakulmia ja kuva zoomautui aina välillä eri kohteisiin. 
-Alussa en tajunnut elokuvan ideaa. Juhlia, joita alussa pidettiin, en tajunnut yhtään enkä juhlaväen rikosleikkiä. 
-Hahmojen väliset suhteet olivat melko monimutkaisia, ja vei vähän aikaa, että ymmärsin, miten kukakin liittyi kehenkin. Bruno ei ollut kovinkaan suosittu, hänen välinsä olivat melko viileät oikeastaan joka suuntaan. 
-Bruno Ryggseckistä tuli kuva, että hän oli melko omalaatuinen mies, suorastaan ehkä mielisairas, kuten hänen vaimonsa Alli ja tätinsä Amalia väittivät. Hänen käytöksestään tuli tunne, että monellakin voisi olla halua tappaa Bruno. Heräsi kysymys, olisiko joku tehnyt murhan mahdollisen perinnön takia. 
-Suhteet olivat monilla läheiset, mutta eivät kovin syvälliset. Henkilöt eivät tienneet toistensa salaisuuksia kovin hyvin.  
-Elokuva oli hyvä siihen nähden, että se oli vanha ja tehty ajalla, jolloin elektroniikka tai kuvausjutut eivät olleet huippuluokkaa. 
-Palmu syytti ensin Batleria murhasta. Amalian aikeet ampua viaton Irma Vanne oli erittäin jännittävä kohtaus. 
-Kaikki asiat eivät saaneet selitystä, esim. hovimestarin salailut. Lisäksi mietin, oliko Aimo koko ajan humalassa. Ja oliko Amalialla jokin muukin syy murhaan kuin se, mitä Palmu selitti? 
-Minulle jäi epäselväksi, miten Amalia sai Brunon murhattua ja tiesikö joku jotakin enemmän, muttei kertonut sitä. Entä Alli? Entä mitä Amalialle sitten tapahtui? Kysymyksiä jäi siis paljon. 
-Kiinnitin huomiota siihen, että mikä oli käsikirjoituksen salaisuus. Asia toki selvisi myöhemmin ja olikin minusta hyvä juonenkäänne. 
-Juonenkäänteet saivat lopussa kyllä selityksen, mutta jäin miettimään, miksi Erik, Bruno, Irma, Airi ja Aimo suunnittelivat rikoksia. 
 
Palautteet liittyivät koulujen elokuvaviikolla 3.10. - 7.10. 2016 kasien katsomaan klassikkoleffaan Komisario Palmun erehdys (Matti Kassila, 1960), joka on jopa äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi vuonna 2012.
 
Koulujen elokuvaviikkoa on vietetty  vuodesta 2014 alkaen, ja viikon tarkoituksena on katsella ja analysoida huolella valittuja elokuvaklassikoita koulussa ja oppia samalla elokuvakulttuuria. Yläkoulussa teemaviikon kohderyhmänä ovat 8. luokat, ja Soppeenharjulla osallistuttiin viikkoon nyt toisen kerran. Oppilaista elokuva oli mukava kokemus, ja sen nähtyään oppilaiden onkin äidinkielen tunneilla  hyvä jatkaa opiskelua dekkarin lajityyppeihin. Mutta mikä olikaan se komisario Palmun erehdys? Siitä ja monesta muusta tähän klassikkoelokuvaan liittyvästä yksityiskohdasta löytyy lisätietoa ja kiinnostavia tehtäviä osoitteesta http://elokuvapolku.kavi.fi/                                                          (RJ, KH, MK)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti