keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Erilainen koulupäivä

Keskiviikkona Soppeenharjulla harjoiteltiin uuteen opetussuunnitelmaan kirjattua, yhteistoiminnallista työtapaa, jossa koko koulu suunnitteli monialaista oppimiskokonaisuutta. Päivä alkoi opettajille suunnatulla opetuspäällikön alustuksella, jossa opettajia ohjeistettiin päivän toteutukseen.

Kaikki oppilaat pääsivät suunnittelemaan sitä, millä tavoin lähestyisimme itsenäisen Suomen teemaa. Jokainen luokka sai jakaa omat ajatuksensa pienissä ryhmissä, jonka jälkeen ideat esiteltiin koko luokalle. Sen jälkeen ryhmien tuotoksista koottiin monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelukaavio, joiden pohjalta tulevaisuudessa toteutetaan kokonaisuus, jonka ydin on itsenäinen Suomi.


Monialaisessa oppimisessa oppiainerajat ylitetään.


 
Ajatuksia ideakartalla


 
7g:n oppilaat pohtivat suomalaisuutta laajemminkin.





Päivän lopuksi opettajat jäivät vielä jakamaan omia kokemuksiaan päivän kulusta. Myöhemmin oppilaiden ideoista muokataan teeman mukainen toiminnallinen opetuskokonaisuus.

tiistai 29. syyskuuta 2015

Väriä elämään

Seiskojen kuvistunneilla olemme muutaman viikon ajan työstäneet väriä eri menetelmin.  Nyt hallussa ovat väriympyrän käytön lisäksi puhtaat, murretut ja taitetut värit sekä väriharmoniat, toimivat maalaustekniikat ja värien sekoittamisen taito.

Arkkitehtuuriasiaakin sivuttiin, joten bongailkaapa nyt isommilla kylillä liikkuessanne eri rakennustyylejä - ainakin funkkis, jugend ja orgaaninen arkkitehtuuri pitäisi tunnistaa!

Värintaittamistyössä päästiin käyttämään maalaustelineitä.

 Puolipeitevärit ja vihreät työn alla.

 Violettia laidasta laitaan.

Väriasia on nyt opiskeltu!

maanantai 21. syyskuuta 2015

Luetko sinä? -kirjoituskilpailu

Kaikki koulumme kahdeksannet luokat ovat tänäkin syksynä osallistuneet äidinkielen tunneilla valtakunnalliseen Luetko sinä? -kirjoituskilpailuun, joka on jokavuotinen lukemisen ja kirjoittamisen edistämiskampanja kasiluokkalaisille.

Kampanja järjestetään yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien Liiton kanssa, ja sen tarkoituksena on innostaa kasiluokkalaisia tutustumaan kirjallisuuteen ja sanomalehteen hauskalla ja haastavalla tavalla.

Tänä vuonna oppilaat kirjoittivat novelliarvostelun viime vuoden Finlandia Junior -voittaja Maria Turtschaninoffin novellista Oma luurankoni, joka ilmestyi Aamulehdessä kolmessa osassa viikolla 35. Koulultamme kilpailussa jatkoon lähetettiin seuraavien oppilaiden tekstit: Lauri Hopia, Emilia Pöyry, Niko Murtomäki, Antti Taivalsaari, Teea Hakkarainen, Pihla Järvi, Ammi Välitalo, Vilja Huhtamäki, Titta Jumpponen, Ronja Kangas, Jessika Laakkonen, Jenni Leppänen, Iina Manninen, Helmi Jonasson, Salli Valkama ja Helka Vento. Heidän tekstinsä siis pääsevät kilpailussa alueelliseen karsintaan, josta parhaat jatkavat valtakunnalliseen loppukilpailuun. Toivotamme kaikille onnea kilpailun jatkoon!

8D:n pojat keskittyivät hienosti novelliin...

...ja tulkintaa tehtiin rennolla otteella.


perjantai 18. syyskuuta 2015

Tapakasvatusviikko 14.9. -18.9.


Äidinkieli, vieraat kielet ja kotitalous yhdistivät voimansa koulujen tapakasvatusviikolla 14.9. -18.9.  Näiden aineiden opettajat innostuivat suunnittelemaan ja toteuttamaan teemaviikolle tietoja, taitoja ja toimintaa sisältävän opetuskokonaisuuden, jonka kohteena olivat koulumme seiskaluokat. 
 
Käytöstavat ovat luonteva osa äidinkieleen kuuluvaa viestintää ja vuorovaikutusta. Teemaviikon aikana äidinkielen tunneilla tutustuttiin muun muassa kirjailija Kirsti Mannisen ja opettaja Laura Mannisen kirjoittamaan tarinaan, joka etenee nuortenkirjatyyppisenä jatkokertomuksena ja kertoo yläkouluikäisen Santun TET-harjoittelusta. Santun tarinan ja hänelle sattuneiden kommellusten kautta oli mukava keskustella käyttäytymiseen liittyvistä perusasioista sekä harjoitella käytännössä ihmisten kohtaamiseen ja tutustumiseen liittyviä tärkeitä taitoja. Miten sinä esittelet itsesi uudelle tuttavuudelle? Millaisella käytöksellä teet hyvän vaikutelman? Miten käyttäytymisemme vaihtelee eri tilanteissa?





Kotitaloustunneilla katettiin pöydät kauniisti ja harjoiteltiin vielä tavallistakin tarkemmin hyviä ruokailutapoja ja kohteliasta pöytäkeskustelua.






Vieraiden kielten tunneilla teemaviikon aiheita käsiteltiin laajentaen Suomesta muihin maihin. 7. luokkalaisten englannin oppitunnilla puhuttiin aluksi suomalaisista käytöstavoista liittyen tervehtimiseen, kiittämiseen, anteeksi pyytämiseen sekä hyvästelemiseen. Näitähän opetellaan ja harjoitellaan koulussa ruotsiksi ja englanniksi – miksei niitä voisi siis käyttää myös koulun ulkopuolella suomeksi ja Suomessa?
Muunsimme mm. nuorisokielisen ”Mitä toi täällä tekee?” muotoon ”Anteeksi, miksi hän on täällä?” ja eräskin myöhässä luokkaan tullut oppilas sai neuvoja muulta luokalta, miten pyydetään anteeksi omaa myöhästymistään…

Seuraavaksi aloimme pohtia sitä, miten eri eleillä voi olla eri merkitys eri maissa: jos nyökkäät, se saattaa tarkoittaakin ”ei” jossain maassa. Voiko ok-merkkiä näyttää sormilla kaikissa maissa? Myös pöytätavat, vierailuun liittyvät tavat, tervehtiminen ym. tavat poikkeavat toisistaan eri maissa.

Tässä pohdinnassa auttoikin Maailman tavat -peli, jota seiskat pelasivat innolla englannin oppitunnilla keräten lentolippuja ja lentäen maasta toiseen. Samalla tulivat tutuiksi maat ja kaupungit.

Miten itse vastaisit:
Japanissa lahjakukkien tai lahjarahojen määrä ei saa olla
     a) pariton
     b) parillinen
     c) kolmella jaollinen?


Tutustuimme 7. luokkalaisten kanssa tervehtimisfraaseihin englanniksi ja ruotsiksi. Tämän jälkeen jokainen sai leikata pahvista sinikellon, kukkasen tai lehden, johon tekstattiin opettajalta saatu kohteliaisuusfraasi. Keräsimme kaikki sanonnat käytävän seinälle opettajainhuoneen viereen muidenkin ihmisten iloksi otsikoiden Bra beteende (hyvä käytös) ja Good manners (hyvät tavat) alle.  Aika hienoja tuli, vai mitä?





Nyt vain rohkeasti soveltamaan sanontoja vaikka käytäväkeskusteluissa ruokavälkällä... Var så god!







torstai 17. syyskuuta 2015

Vieras kaukaa

Torstaina saimme koulullemme vierailijan Israelista: Mira Vaintrub, israelilainen englanninopettaja kävi tutustumassa Israelissa erittäin hyväksi kehuttuun suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Mira kävi tutustumassa opiskeluun eri oppiaineiden tunneilla ja oppilaat saivat vastavuoroisesti esittää hänelle kysymyksiä.


Mira keskusteli myös kuraattori Pekka Allénin kanssa kuraattorin työstä. Mira oli hyvin kiinnostunut Soppeenharjun koulun tarjoamasta tuesta, piti koulussa vallitsevasta rauhallisesta ilmapiiristä ja kertoi erityisesti aistivansa oppilaiden keskuudessa rennon tunnelman, joka edistää hyvää oppimista. Myös koulun kolmiportaisen tuen järjestelyt ja niiden käytännön toteutus olivat hänen mielestään asioita, joita hän vie päivän vierailun jälkeen tulevaisuuden toiveena israelilaiseen kouluun. Kiitos Mira vierailusta!

keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kemiallisia ilmiöitä


Uusi oppiaine seiskoille on myös kemia ja eräällä tunnilla valmistauduttiin jännittävään kokeeseen...

Mission possible: väriaineen erottaminen vedestä

Kaasupullo valmiuteen

Kemistit odottavat lopputulosta
 
Alipaine työntää vettä pulloon, ja pullo saattaa räjähtää
 

Seuraamme valppaina vaaratilannetta - mikä onnekkaasti vältetään tällä kertaa!






 


perjantai 11. syyskuuta 2015

Koulurauha Soppeenharjun tapaan

Aamu valkeni sumuisena ja viileänä, mutta kääntyi pian aurinkoiseksi. Kaunis sää olikin tilattu jo etukäteen, sillä Soppeenharjun koululla tapahtui taas! Oli koulurauhan julistuksen aika.

Koulurauhapäivä alkoi olympialaisilla. Opot olivat etukäteen kouluttaneet suuren joukon ysiluokkalaisia rastipisteiden hoitajiksi ja vastuullisiksi kisatoimitsijoiksi. Seiskaluokkalaiset kiersivät rasteja luokittain. Joka rastilla riitti monenlaista haastetta.
  

Keilat kumoon!

Parinaruhyppelyä - ennätys lähes 40 hyppyä!

Pitäisi tehdä vain yksi pieni solmu.

Taisi tulla useampikin...

Vauhditonta kolmiloikkaa


Puolenpäivän aikaan koululle jyräyttivät MKKV:n (Motoristit koulukiusaamista vastaan) motoristit 38 pyörän ja tuhansien kuutioiden voimalla. Heidän viestinsä teki todeksi valtakunnallisen Koulurauha-teeman: "Yhdessä vahvaksi!" Koko koulu kuunteli ja otti opikseen! Motoristien mukana koululle saapui myös hulvattoman huippuhauska ja monin tavoin taitava taikuri Marko.



Koko koulun hyppysissään pitänyt motoristi Ari Santaharju.

Kameraakin nopeampi - taikuri Marko!

Motoristien joukossa oli myös oman koulun väkeä.




Kuinka monta seiskaa mahtuu sivuvaunulliseen? - No, seitsemän + neljä, yhteensä 11.




Lopuksi kaikki oppilaat kävivät allekirjoittamassa sitoutumisensa koulurauhaan ja sinetöivät lupauksensa vielä peukalonjäljellään.



Peace!

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Valokirjaimia


Ensimmäisenä työnä 7. luokan käsitöissä valmistimme valokirjaimen. 

Työssä harjoiteltiin ennenkaikkea koneiden käyttöä. Sahaukset tehtiin vannesahalla ja viimeistelyt hiomakoneella. 

Päällinen on valkoista muovia ja vaneria. 

 Sisälle voi halutesssaan ostaa valosarjan, joka valaisee muovin läpi. Kirjaimen voi ripustaa seinälle tai pistää hyllyn päälle. 

Työ on nyt toista vuotta ohjelmassa koulullamme, ja oppilaat ovat onnistuneet työssään hyvin.